
Ціни на хліб в Україні можуть зрости, але не загалом, а лише на окремі його сорти — житній та житньо-пшеничний, які займають приблизно 15–20% ринку.
Про це в ефірі Українського Радіо розповів директор Спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський.
Причина — нестача жита. За словами експерта, цю культуру в Україні стали сіяти набагато менше: якщо 2021 року зібрали 500 тис. тонн, то минулого року — трохи більше 200 тис. тонн. Через дефіцит сировини борошномели змушені імпортувати жито з-за кордону, зокрема з Польщі, а також купувати житнє борошно в Естонії та Латвії.
«Жито просто закінчилося. Його стали сіяти значно менше», — заявив фахівець.
Здорожчання житнього хліба, за прогнозами, складе приблизно 5–10%. Водночас експерт вважає ситуацію тимчасовою, адже вже після збору нового врожаю ситуація з цінами має вирівнятися.
Борошномели очікують, що в наступному сезоні посівів жита стане більше — його вирощування стане вигіднішим для аграріїв через зростання цін на цю культуру.
Раніше Рибчинський попереджав, що в сезоні 2025/26 в Україні прогнозують повну відсутність жита, що спричинить зростання цін на житній хліб і може змусити окремих виробників повністю зупинити його виготовлення.