Кам’янчанам про печерну мобілізацію

Надіслав: slavkin1 , дата: вт, 12/12/2023 - 08:51
мобіки

Ось вже кілька днів поспіль у Кам’янському активно працюють силовики: військові разом з поліцейськими затримують чоловіків з метою мобілізувати їх до ЗСУ.
«Працюють» силовики в різних районах міста, йдуть перевірки кафе та магазинів, паніка вже спостерігається в басейнах та спортзалах. Вже є коментарі політиків і чиновників.
Так, член Комітету Верховної Ради з національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська заявила, що викрадення людей з вулиці не є припустимим.
В інтерв'ю "Телеграф" вона заявила, що у випадку "падіння моральної готовності" мобілізуватися до лав Збройних сил України може допомогти рекрутинг. 
"Печерний спосіб викрадення людини з вулиці не є припустимим. Я би хотіла бачити, щоб кожен вид, рід сил мав право на рекрутинг людей для себе під свої бригади, під свої вільні посади. І коли люди приходять добровольцями, то чому не можна запропонувати бригаду і посаду, а відтак і військово-облікову спеціальність, яку можна здобути? Це ж по-людськи", - сказала вона.
Бобровська зазначила, що підходити до рекрутингу потрібно виважено. 
"Звісно, вже не прийдуть люди добровольцями масово, це буде маленька частина. Але та частина, яка прийде, вона б мала право обирати. А та частина, яка буде мобілізована за повісткою… Тоді вмикається фактор мобілізації і примусу", - додала вона.
Член Комітету Ради з нацбезпеки впевнена, що люди йдуть саме в комфортний колектив з гарним командиром. 
"Чому "Хартія" (13 бригада Національної гвардії України) чи 3-тя Штурмова бригада ЗСУ може рекрутувати людей? Тому що там є колектив, морально-психологічне забезпечення, патронатні служби працюють із сім'ями, командири ідеологічно заряджені, є розуміння цінності колективу. І люди туди тягнуться. Чому ці кейси можуть бути успішні, а в іншому підрозділі - тотальний провал? Може, пора задуматись про двосторонню відповідальність, командирську в тому числі", - сказала Бобровська.
В той же час начальник Кам’янської РВА Олег Гапіч наголошує, що все правильно і законно.
«Спільно з профільними структурами та органами місцевого самоврядування продовжуємо проводити на території Кам'янського району невідкладні заходи з виконання мобілізаційних завдань, посилюючи наші Збройні Сили та забезпечуючи обороноздатність країни.
Особлива увага зосереджена на сповіщені військовозобов’язаних та резервістів про прибуття на збірні пункти для взяття на військовий облік, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду та призову на службу під час мобілізації», - пише Гапіч в соцмережах.