У Ахметова ответили на статью «Кстати+»

Опубликовано slavkin - пн, 03/22/2021 - 15:26
ясно

В «Днепроблэнерго» официально дали ответ на нашу недавню статью о неразберихе в платежах за потребленную электроэнергию.
Мы публикуем ответ полностью.
«Доброго дня! У вас на сайті було розміщено звернення клієнта щодо розрахунків та нарахувань з електропостачання: https://kstati.dp.ua/ekonomika/odna-iz-skhem-kak-potrebitelya-elektroen…
 Ми ознайомились з питаннями, які були озвучені в публікації, та підготували вичерпну відповідь, яка допоможе клієнту та стане корисною вашим читачам. Будемо вдячні, якщо ви опублікуєте її на вашому сайті. Якщо у вас залишились питання, ви можете звернутися до нас поштою чи за телефоном. Дякуємо!
 Аби швидко вирішити питання з електроенергії, варто знати, до кого звертатись – до постачальника або до оператора системи розподілу (ОСР). Постачальником універсальних послуг на території Дніпропетровщини є компанія YASNO (ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги»). Функції ОСР виконують «ДТЕК Дніпровські електромережі», «ПЕЕМ Центральна енергетична компанія» та «Укрзалізниця». Зокрема більшість жителів Кам’янського обслуговує оператор системи розподілу «ДТЕК Дніпровські електромережі».
Звертаємо увагу, що електропостачальник та ОСР виконують різні функції.
Оператор системи розподілу:
•         Обслуговує та ремонтує електромережі, усуває аварії;
•         Здійснює розрахунок обсягів споживання клієнта (кВт∙год);
•         Приймає показання лічильників та проводить контрольне зняття показань;
•         Проводить підключення/відключення від мережі та збільшення потужності;
•         Замінює лічильники
Постачальник електроенергії:
•         Продає електроенергію клієнтам;
•         Проводить нарахування за електроенергію на основі обсягів споживання, отриманих від ОСР
•         Формує та надсилає рахунки;
•         Приймає показання лічильника;
•         Приймає оплати за електроенергію, спожиту після 1.01.2019р.;
•         Пропонує продукти та сервіси з енергоефективності.
Нарахування за електроенергію відбуваються наступним чином:
Обсяг споживання (кількість використаних кіловат-годин) розраховує оператор системи розподілу (ОСР) на основі показань лічильника, переданих клієнтом. При наявності у клієнта автоматизованої системи показання щомісяця передаються в ОСР автоматично або їх фіксують контролери – співробітники ОСР.
Щомісяця ОСР надає обсяг споживання кожного клієнта постачальнику YASNO, який проводить нарахування відповідно до тарифу, встановленого державою, та виставляє рахунок.
Якщо клієнт на початку місяця вносить показання лічильника в Особистому кабінеті на сайті YASNO, він побачить попередній автоматичний розрахунок суми до сплати. Остаточний рахунок формується після 10 числа кожного місяця. Це пов’язано з тим, що у цей період ОСР виконує перевірку показань на відповідність та розраховує обсяг споживання клієнта за розрахунковий період.  
Таким чином, при формуванні рахунку постачальник електроенергії YASNO використовує обсяг споживання клієнта, який був розрахований та переданий оператором системи розподілу (ОСР). Відповідно, для отримання консультації щодо обсягів споживання рекомендуємо звернутися безпосередньо до ОСР (контакти ОСР розміщені за посиланням https://yasno.com.ua/contacts-osr). У разі коригування обсягів споживання з боку ОСР постачальником буде здійснено перерахунок», - пишут в «Днепроблэнерго».