Медаль чемпіонату Європи з шашок-100 та виконання норми гросмейстера для кам’янчанки

Надіслав: slavkin1 , дата: пн, 10/30/2023 - 07:56
попруга

Два євротурніри з швидких та блискавичних шашок серед чоловіків та жінок відбулися у нідерландському Байлені з 28 по 29 жовтня. Єдиною представницею України стала мешканка Кам’янського Віра Попруга, яка зараз захищає кольори ДЮСШ №9 (м. Дніпро). Нашій майстрині вдалося вибороти бронзову медаль.
Основним завданням на турнір для Віри стало підтримання вдалих виступів українських шашкістів на міжнародній арені. Нагадаємо, що всередині жовтня, у далекому Кюрасао, на чемпіонаті світу з класичної гринашим спортсменам вдалося вибороти відразу три медалі, дві з яких стали чемпіонськими. Ще одну, бронзову, завоювала гросмейстер Олена Коротка з Кам’янського. Прямуючи у Нідерланди, Віра Попруга дуже хотіла стрибнути «вище голови», тобто потрапити у призову трійку. І, забігаючи наперед, треба відмітити, що це їй вдалося. 
Шлях до кінцевого пункту призначення через Польщу та Німеччину тривав з 24 по 27 жовтня. Найвиснажливішею стала добова автобусна «подорож» з польського Перемишля до нідерландського Ґронінґену. Проте, як показує практика, такі затяжні поїздки лише гартують жагу відомої шашкістки до перемоги. 
Перший змагальний день, протягом якого у 9-ти партіях з швидким контролем часу майстер спорту України Віра Попруга здобула 5 перемог, продемонструвавши запал кам’янчанки на виконання поставленої мети. Протягом турніру Віра спочатку довгий час очолювала таблицю, потім, після перерви, йшла на другому місці, на фініші ж їй вдалося закріпитися на третій сходинці турнірки. У підсумку неймовірна «бронза», яка стала дебютною нагородою на міжнародних дорослих змаганнях!
Приємною новиною для спортсменки також стала інформація про виконання нормативу майстра спорту міжнародного класу. У шашках це звання має ще одну назву – гросмейстер України. До речі, на Дніпропетровщині за всі часи лише 6-ть спортсменів виборювали таке високе звання. Найближчим часом Віра Попруга може стати 7-ю в загальному переліку шашкістів регіону та 4-ю серед жінок з Дніпропетровської області.
Другого дня за розкладом мав відбутися чемпіонату Європи з блискавичним контролем часу. Це дуже динамічний вид програми, протягом якого спортсмени часто допускають багато помилок із-за нестачі часу на партію. Хто менше зробить помилок, той, зазвичай, і стає чемпіоном. Віра зробила дві помилки, її три конкурентки – по одній. Тому, на жаль, у кам’янчанки лише четверте місце.
На черзі дуже насичений на турніри листопад. На початку місяця студентка двох вишів – ДДТУ (м. Кам’янське) та ХНУРЕ (м. Харків) – планує взяти участь у дорослих чемпіонатах України з чекерсу та шашок-64, що незабаром відбудуться в нашому місті. У другій половині місяця вона відправиться в Івано-Франківськ, де мають відбутися молодіжний ЧУ з шашок-64 та дорослий ЧУ з шашок-100.