Затверджено символіку Камʼянського району

Надіслав: ilona , дата: чт, 12/21/2023 - 12:20
р

Про це повідомив голова Камʼянської районної ради Максим Чехута.

“Сьогодні, 21.12.2023 року, на сесії Камʼянської районної ради затверджено символіку Камʼянського району Дніпропетровської області.

ОПИС ГЕРБА

У синьому полі на половині золотого залізничного колеса золотий бик, над ним праворуч три перехрещені золоті списи у золотому відкритому лавровому вінку. Щит увінчує стилізована золота районна корона з рослинними зубцями. Під щитом на синій стрічці – напис золотими літерами «КАМ’ЯНСЬКИЙ РАЙОН».

ОПИС ВЕЛИКОГО ГЕРБА

Щит з гербом району підтримує з правого боку козак у малиновому вбранні, який тримає малиновий прапор з білим козацьким хрестом, а з лівого – робітник-металург. Щит увінчує стилізована золота районна корона з рослинними зубцями. Під щитом на синій стрічці – напис золотими літерами «КАМ’ЯНСЬКИЙ РАЙОН».

СИМВОЛІКА ГЕРБА

Символіка герба Кам’янського району є багатозначною і мовою символів відображає його історичні, природничі та економічні особливості. Композиційно поєднуючи окремі елементи зі старих гербів Верхньодніпровського, Криничанського, П’ятихатського районів та міста Кам’янське, герб символізує їх об’єднання у межах нової укрупненої адміністративної одиниці.

Золотий бик, символічно уособлюючи Верхньодніпровщину, водночас символізує родючість Кам’янської землі, працьовитість та добру силу і міць мешканців району.

Залізничне колесо, символічно уособлюючи П’ятихатчину, підкреслює також визначну роль транспортної інфраструктури та значний внесок промисловості Кам’янського району в економічний та господарський розвиток Придніпровського регіону.

Перехрещені козацькі списи у лавровому вінку, символічно уособлюючи адміністративний центр району – місто Кам’янське, нагадують про історичне козацьке минуле краю, зокрема, про першу перемогу у визвольній війні, яку козаки під проводом Богдана Хмельницького здобули у битві під Жовтими Водами 1648 року.

Синьо-жовта кольорова гама герба, що відтворює кольори старого герба Криничанського району, уособлює Дніпро та родючі лани Кам’янського краю.

У великому гербі козак з прапором символізує славетне історичне минуле краю, звитягу, хоробрість і самовідданість мешканців Кам’янського району в боротьбі за свободу і незалежність України проти загарбників з часів ХVІІ століття по сьогодення, а робітник – самовіддану людську працю та розвинуте в районі промислове виробництво, яке забезпечуює його сталий економічний розвиток.

Золота стилізована корона вказує на статус герба, як символу адміністративного району.

Автори герба: Олег Потап

Комп’ютерний дизайн: Михайло Потап, Іван Харітонов.

Дякую колегам за працю”, – повідомив депутат.

Зображення видалено.