У Кам’янському на БАМі буде сучасна торгівельна зона

Надіслав: slavkin1 , дата: пт, 04/21/2023 - 16:36
бам

Цей міні-ринок добре знають мешканці житлового масиву БАМ та найближчих вулиць. Він – начебто втілення історії і нашого міста, і всієї України з початку 90-х років минулого століття.

Спочатку на майданчику біля зупинки «Дунайська» з’явилась стихійна торгівля просто «з асфальту», потім вже були прилавки для торгуючих, а згодом – і кіоски, здебільшого саморобні. Як це часто буває, виникло тут і чимало «розливайок», на території – купи сміття, антисанітарія, у торгуючих не було ніяких документів, які б гарантували якість та безпечність товару. Якісь ремонти проводились, але вони мало що змінювали у непривабливій картині, яку можна сміливо назвати ілюстрацією «дикого ринку».
Все почало змінюватись в останні декілька тижнів. На ринок зайшов новий інвестор, який рішуче взявся наводити лад. Почали зникати старі кіоски та «наливайки», замість них вже почалось будування сучасних торгівельних павільйонів, проводяться роботи з облагородження території.вид Здавалось би, місцеві мешканці повинні лише радіти таким змінам, але… З’явилися чутки, що, мовляв, ринок буде зруйновано, а сходи біля входу з боку вулиці зовсім щезнуть, і людям доведеться ходити додому в обхід «десятою дорогою». Почалися скарги на адресу міської влади – рятуйте, БАМ позбавляють міні-ринку і пішохідної дороги!
Сьогодні за дорученням міського голови Андрія Білоусова на міні-ринок розбиратися на місці виїхали помічник мера Анастасія Голуб, керівник Департаменту комунальної власності та земельних відносин Максим Калмиков та архітектор, автор проєкту реконструкції Юрій Білобородов. Роботи тут дійсно ведуться з розмахом: зривають старе бетонне покриття, зникли старі непривабливі кіоски, розплановується нова територія, вже є нові торгові павільйони. Ведуться роботи і на сходах, які стали причиною скарг деяких мешканців.

територія
-    Як тільки сюди зайшов новий інвестор, він почав зміни на ринку. Це – і демонтаж «наливайок», і ремонт та розширення сходів на вході, і заміна покриття. До речі, за власний кошт інвестор повністю замінив водні комунікації під територією ринку, які постачали та відводили воду не лише торгуючим, а й в магазин АТБ, а також в розташовані поряд житлові будинки. Ці комунікації не мінялись кілька десятків років, мабуть, ще з 1980-х, тому були в жахливому стані. Планується встановити нові сучасні торгові павільйони, перекрити територію сучасною декоративною плиткою. Будуть тут і нові зелені насадження, і лави для відпочинку людей, і зовнішнє освітлення. Пройде кілька місяців – і люди не впізнають цей ринок, він стане набагато кращим і зручнішим! А нові торгові павільйони – це ж не лише комфорт для покупців, це й нові робочі місця для місцевих жителів. До речі, інвестор має всі дозвільні документи на проведення реконструкції. Тому скарги на те, що щось тут робиться неправильно або незаконно, я вважаю зовсім недоречними. Навпаки, тут буде цивілізована зона торгівлі! – підкреслив Максим Калмиков.
-    Що стосується сходів, які раптом стали предметом скарг, - пояснює Юрій Білобородов. – Дійсно, вони зараз ремонтуються, і їх права частина, якщо дивитись від зупинки трамваю, буде демонтована, замість неї планується зробити зелену зону. Але ж при цьому ліва частина сходів буде значно розширена, тут буде побудована декоративна арка, так що ніхто не позбавляє людей їх звичної дороги на ринок та до будинків. Більше того – інвестор планує власним коштом перебудувати та придати естетичний вигляд зупиночному павільйону, щоб людям було зручніше чекати громадський транспорт! Я впевнений, що після завершення реконструкції мешканці будуть  задоволені!
Ми вирішили поцікавитись, що думає з приводу реконструкції місцева активістка, голова мікрорайонного комітету Ганна Ковдря.
-    І особисто мене, і абсолютну більшість мешканців БАМу цілком влаштовує те, що зараз відбувається. Нарешті щезнуть «наливайки» і купи бруду, з якими впродовж багатьох років ніхто не міг нічого зробити! Якщо сходи не демонтують, а розширять, якщо оновлять зелені насадження, встановлять лави та освітлення – від цього наш район лише виграє! – вважає Ганна Іванівна. 
Від редакції: вся ця метушня зі скаргами нагадала історію кількарічної давності, коли розпочиналася реконструкція скверу по проспекту Свободи на ділянці від пам’ятника Матері до Майдану Визволителів. Тоді теж було багато галасу: мовляв, знищується унікальна зона відпочинку. Зараз ця зона стала улюбленим місцем відпочинку тисяч кам’янчан. А про тих, хто гучно галасував та протестував, вже ніхто й не згадує…