Про клумбу, уроки Черчілля і бізнес у Кам’янському

Надіслав: slavkin1 , дата: пн, 06/26/2023 - 07:56
клумба

В останні кілька днів у певних колах Кам’янського здійнявся гамір щодо реконструкції клумби на Площі Визволителів.
Історія однієї нісенітниці
Пішли старанно роздмухувані чутки, що вартість реконструкції складає десь 20 мільйонів бюджетних гривень, що неприпустимо під час війни. І взагалі – коли в країні війна, не можна витрачати кошти на клумби, благоустрій та інші подібні заходи у місті.
На ці чутки відповідь прозвучала досить швидко. Спочатку мер Андрій Білоусов, а потім його заступник Олег Максименко офіційно повідомили, що ніяких 20 мільйонів там не було і близько, насправді вартість робіт склала 890 тисяч гривен, які були виділено з міського бюджету. А щодо того, що, мовляв, під час війни нема чого витрачати гроші на клумби, рекомендуємо тим, хто так вважає, ретельно вивчити біографію одного з кращих політиків світу Уїнстона Черчилля. Під час Другої світової війни йому принесли на підпис проєкт бюджету Великобританії, і він дуже здивувався, чому там немає витрат на підтримку культури. Яка культура, зараз же війна, - заперечили прем’єру підлеглі. Але якщо ми знищимо культуру, то за що ж тоді ми воюємо? - поставив резонне запитання Черчілль і наполіг на нормальному фінансуванні культури. В нашій історії з клумбою вийшло щось схоже – якщо ми перетворимо місто в смітник, то хіба за це йдуть битви з «асвабадителями»? Лишається тільки жалкувати, що автори і розповсюджувачі недолугих чуток або не знають про Черчілля, або ж зовсім погано вчили історію людства.  
Ні з бізнесом, ні з політикою…
А тепер про тих, хто вигадує та розповсюджує різні нісенітниці про Кам’янське. Треба відзначити, що тут є рядові виконавці – ті, хто пише цю маячню в мережі Інтернет, а також замовники – ті, хто вигадує чутки і оплачує роботу своїх «шісток-розповсюджувачів». Про перших, тобто про «шісток», ми зараз писати не будемо – це й так добре зробили наші колеги з видання  sobitie.com.ua. А от на тих, хто замовляє такі брехливі вигадки та не шкодує на їх розповсюдження грошей – розмова окрема.
Почнемо з того, що ці фейки часто з’являються на кількох дніпровських сайтах, які пов’язують з так званим головою Штабу захисту Дніпра Геннадієм Корбаном та сумнозвісними братами Дубинськими. Перший, як відомо, позбавлений українського громадянства і відсиджується десь або в Лондоні, або в Ізраїлі, або ще десь, хоча при цьому намагається фактично керувати обласним центром. У других проблеми якраз протилежні – вони безвилазно сидять в Україні і бояться виїхати за кордон, бо там їх можуть миттєво «запакувати» та видати владі США. Адже ФБР та американська Феміда давно хочуть побачити братів у суді, щоб спитати їх з приводу шахрайських дій у місті Сакраменто (Каліфорнія). І якщо у Корбана навряд чи є великий інтерес до Кам’янського, то у Дубинських – все навпаки, і вони не шкодують грошей, щоб розміщувати фейки про наше місто. 
І причин у братів для цього декілька. По-перше, після того, як колишній губернатор Дніпропетровщини Валентин Резніченко зі скандалом пішов у відставку, у Дубинських не стало надійного «даху».  Тепер немає кому виділяти їм астрономічні, завищені в кілька разів, суми з бюджету на ремонти доріг або на будівництво якихось об’єктів і при цьому «забувати» перевірити, як ці роботи були виконані і чи виконувались вони взагалі. Тобто, щедрий фінансовий потік висох, і зараз треба шукати нові лазівки у владі, щоб і надалі смоктати гроші з бюджету.
По-друге, бізнес-проєкти у Кам’янському йдуть, як то кажуть, не дуже. Ми вже не раз писали про скандали з приватним ЖЕКом братів – фірмою «Лідер-Комфорт». Поки була можливість – Дубинські фінансували цю контору, дозволяли їй працювати збитково, головне - заманити у свої тенета якнайбільше кам’янчан. Тепер же, коли грошей у братів з указаних вище причин поменшало, вони вимагають від керівників «Лідер-Комфорту» заробляти самостійно і збільшити кількість будинків, взятих на обслуговування. І почалося – про фальшування документів про начебто «масове бажання» людей обслуговуватись в «Лідер-Комфорті» ми вже якось писали. А тут ще й виявилось, що ніяких гарантій якості при обслуговуванні будинків ця контора не дає. Приклад тому – будинок № 17 по проспекту Шевченка, де балкон от-от завалиться на голови перехожих, а приямки заткнуті гнилими дверима. Тут вже й до бабці ходити не треба – затія Дубинських з «Лідер-Комфортом», як то кажуть, «накрилась мідним тазом», ніяких прибутків там немає і не буде.
Не набагато краща й ситуація з супермаркетом «ДМарт», який брати відкривали кілька років тому з величезною помпою. Треба лише поглянути на кількість машин на парковці біля цього закладу, щоб зрозуміти – великою популярністю у кам’янчан він не користується. Не допомогли навіть і безкоштовні автобуси, якими Дубинські возили покупців з Лівобережжя. Так і лишились порожніми  обіцянки відкрити такий же супермаркет на лівому березі. Ми зараз не будемо аналізувати, чому «ДМарт» «не пішов» у нашому місті, причин тому – декілька. А тут для братів ще одна паскудна новина – вже зовсім скоро у Кам’янському почне працювати  McDonald’s, і тоді кафешки, що розташовані у приміщенні «ДМарту», чекає повне забуття. Схоже, скоро тут повториться історія з «Біллою» - був такий супермаркет, що працював у цьому ж приміщенні.  Там було все приблизно так, як і з «ДМартом» - спочатку гучне відкриття і безліч покупців, потім покупців поменшало, бо з’явились потужні конкуренти, згодом – порожні, без людей,  торгові зали і насамкінець – закриття і виїзд з нашого міста. Так що між «Біллою» і «ДМартом» вже можна ставити знак рівняння.
По-третє. «Не пішов» у братів і бізнес з баскетбольним клубом. Як відомо, вони планували піднятися в рейтингах до найвищих сходинок Європи, після чого заробляти чималі гроші на аренді та продажу гравців. Але поки що до євровисот дійти не вдається, а клуб постійно потребує нових і нових фінансових вливань. До того ж, немає у Дубинських тепер і підтримки Федерації баскетболу України – кажуть, вони посварилися з її керівником Михайлом Бродським. 
Отже, справи у братів кепські. І виправити їх вони вирішили  знайомим методом – спробувати провести у владу своїх людей. Про Олену Плахотнік з «Батьківщини», яку брати будуть просувати у Верховну Раду, ми вже писали. У Дніпрі Дубинським буде важко конкурувати з такими титанами місцевої політики, як вже згадуваний Геннадій Корбан або Борис Філатов, або Ігор Коломойський, або Олександр Петровський і так далі. Лишається Кам’янське, де можна знову провести у міськраду, або й у мери, своїх людей, взяти під контроль місцевий бюджет і тоді зажити так, як було колись. 
Чи вийде це у братів у нашому місті? Скоріше за все, що ні. Бо вже були вибори 2020 року, де всі висуванці Дубинських пролетіли, «як фанера над Парижем». Однією з причин тодішнього розгрому стало якраз те, що ставку брати зробили на людей, які ніяким авторитетом у нашому місті не користуються. І зараз, схоже, вони роблять те ж саме. Депутат, якого вигнали виборці; «активіст», якого спіймали на вимаганні грошей; ще один «активіст», який тікав від військкомату; колишній директор учбового закладу, яку звільнили за пиятику та скандали з дітьми та педагогами; голова сільради, якому земляки двічі виказували недовіру та який бреше про свої «фронтові будні» - ось лише деякі з тих, на кого роблять ставку брати у Кам’янському. Отже, з такою командою шансів на успішні вибори фактично немає. Буде, як з баскетбольним клубом – і гроші начебто вклали, і потрібні знайомства завели, і фанів прикормили, але щось не виходить з  євродосягненнями. Бо авторитет у виборців наробляється не нісенітницями про «20-мільйонну клумбу» і прикормленними «активістами», а реальними справами. Не знаєте цього – читайте Черчилля.