Місто на Дніпропетровщині і російська пісня

Надіслав: slavkin1 , дата: вт, 08/22/2023 - 13:30
новомосковськ

Назва Новомосковська походить від російської столиці та підпадає під деколонізацію відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».
Наразі в місті триває кампанія з перейменування — для містян проводили роз’яснювальні заходи, опитування та громадські слухання. Під час опитування на сторінці міського голови найпопулярнішим варіантом став Січеслав — за нього станом на 21 серпня висловились 3336 людей — 27% від опитаних.
Проте в Українському інституті національної пам’яті не підтримують такий варіант. Про це в установі повідомили каналу ДніпроTV.
В Інституті зазначають, що пріоритетом деколонізації є повернення історичних назв. До 1794 року Новомосковськ називався Самар, Самарчик, Нова Самара. За них під час опитування проголосували 751, 1073 та 1290 людей відповідно.
Також в організації зазначили, що перейменування міста на Січеслав може викликати непорозуміння після того, як Дніпропетровська область, ймовірно, отримає назву Січеславська.
«По-друге, відповідно до проєкту Закону України «Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області)» передбачено перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. 
Відповідно до Висновку від 02.04.2019 No 2-в/2019, наданого Конституційним судом України у справі щодо перейменування Дніпропетровської області за конституційним зверненням Верховної Ради України, перейменування Дніпропетровської області на Січеславську відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України. 
Таким чином, у перспективі, після закінчення воєнного стану, Дніпропетровську область можливо буде перейменовано на Січеславську. У такому випадку перейменування міста Новомосковська, який не є обласним центром, на Січеслав може призводити до певних непорозумінь», — йдеться у коментарі Інституту.
До речі, будь-яка нова назва, якщо вона буде якось пов’язана зі словом «Самара», теж викликає питання. Адже в Росії є місто з такою назвою (колишній Куйбишев), є навіть і пісня «Эх, Самара-городок»...