І якісно, і безпечно – яким буде новий навчальний рік у Кам’янському. Фото

Надіслав: slavkin1 , дата: пн, 08/14/2023 - 15:43
Білоусов

У Кам’янському триває підготовка до нового навчального року. Роботи йдуть під постійним контролем міської влади.
Сьогодні мер Андрій Білоусов разом з директором Департаменту з гуманітарних питань Наталією Ревою об’їхали кілька навчальних закладів, де особисто перевірили хід підготовки до 1 вересня.

34 школа

Першим пунктом об’їзду була гімназія № 34, ща по вулиці Дорожній. Там зроблено дуже багато – проведена заміна вікон, на території покладено новий асфальт та тротуарну плитку, встановлено пандус. Відремонтовані учбові приміщення, обладнаний пункт незламності.

сховище

Повністю готове до прийому учнів та педагогів укриття – є вентиляція, одразу три виходу, встановлені меблі, зроблені запаси питної води, харчів та ліків. І головне – проведені роботи по укріпленню самої будівлі. Через підтоплення на несучих стінах з’явились тріщини, що становило загрозу навчальному корпусу. Зараз тріщини ліквідовано, а будівля укріплена за допомогою так званого армопоясу, так що проблему руйнації вирішено.

34 вулиця

Вже майже готова котельня, яка буде працювати на палетах – гімназія перейде на індивідуальне опалення. І найближчим часом стартують роботи по термомодернізації будівлі, приблизно такі, які свого часу були зроблені у школі № 37 на Соцмісті. Це дозволить повністю забезпечити гімназію теплом холодної пори року. 

зустріч
Далі Андрій Білоусов та Наталія Рева побували у ліцеї № 3 по вулиці Матросова. Тут теж підготовка йде повним ходом, відремонтовані коридори та класи. Приємно вразив харчоблок, де з 1 вересня учням запропонують по-справжньому смачну та здорову їжу, будуть навіть влаштовуватися дні кухонь різних національностей. І головне – вирішено проблему покрівлі, її капітально відремонтовано, і негода не стане на заваді навчальному процесу.
Потім був дошкільний навчальний заклад № 40, що по вулиці Гайдамацькій. Минулого року він не працював через те, що укриття, яке там розташоване, не відповідало вимогам служби по надзвичайним ситуаціям.

укриття

Зараз там ведуться роботи по облаштуванню сховища: воно розширюється та заглиблюється, буде другий вихід. Вже через кілька тижнів укриття буде повністю відповідати всім вимогам і забезпечить безпеку дітей і вихователів закладу. Був і приємний момент – маленькі вихованці дитсадку та педагоги подарували гостям солодощі на честь сьогоднішнього свята Маковію.

маковій
Є також проблема стану внутрішньоквартальної дороги, яка веде до дитячого садка і яка не ремонтувалася з моменту забудови цього житлового масиву, а це приблизно 50 років. Андрій Білоусов запевнив, що вже наступного року цю дорогу буде належним чином відремонтовано, цей ремонт буде включено до плану витрат міського бюджету-2024. 

4 вхід
І завершальним етапом була гімназія № 4, також по вулиці Гайдамацькій. Тут вперше з моменту побудови, теж приблизно 50 років, повністю замінюють систему опалення, яка за період експлуатації фактично перестала виконувати своє призначення.

тепло

На ці роботи міська влада виділила близько 4 мільйонів гривень, зараз вони вже на завершальній стадії, десь на початку вересня нова система опалення буде готова прийняти теплоносій і якісно обігріти приміщення гімназії. Обговорювали також і проблему облаштування тут повноцінного укриття – зараз підвальне приміщення не може прийняти багато людей, бо здебільшого висота стелі складає 1,5 метра, що не відповідає вимогам ДСНС. Андрій Білоусов дав завдання керівникам фірми-підрядника розглянути можливість заглиблення підвальних приміщень і створення надійного сховища. Планується розпочати ці роботи вже через кілька місяців. 
Як повідомила журналістам Наталія Рева, зараз перевірки підготовки навчальних закладів міста до 1 вересня тривають постійно. За літо у Карпатах безкоштовно відпочило близько 300 дітей – з малозабезпечених сімей та тих, хто показав кращі результати у навчанні. В новому навчальному році 12 закладів із 42 будуть проводити навчальний процес офлайн, інші працюватимуть за змішаною системою. 
Підводячи підсумки об’їзду, Андрій Білоусов наголосив, що головна мета навчальних закладів – забезпечення якісного і безпечного учбового процесу. 
-    У цьому році зроблено дуже багато по ремонту й реконструкції навчальних закладів Кам’янського, я впевнений, що з 1 вересня тисячі юних містян вчитимуться і комфортно, і безпечно, - зазначив міський голова.