Дніпровські політики про ПДФО та місцеві бюджети

Надіслав: slavkin1 , дата: ср, 09/20/2023 - 16:31
пдфо

В Україні коментують прийняття в першому читанні законопроєкту при вилучення з місцевих бюджетів коштів від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).
Своє слово сказали і політики з Дніпропетровщини. Так, голова облради Микола Лукашук вважає, що цей закон потрібно доробляти. 
«Законопроєкт, що стосується передачі військового ПДФО з місцевих до державного бюджету, пройшов в першому читанні. 
Але це тільки перше читання. Певен, що до другого ще будуть зміни. Особливо щодо 4% ПДФО у вигляді цільового фонду на енергоносії та пов’язану інфраструктуру згідно з меморандумом.
Також очікуємо, що будуть внесені зміни до Бюджетного кодексу, щоб громади могли напряму допомагати ЗСУ та внутрішньо переміщеним особам», - пише Лукашук в соцмережах.
А екс-нардеп з Кам’янського вважає, що мова йде про пограбування місцевих громад.
«Під вивіскою необхідності фінансування ЗСУ Єрмак придумав хитромудрий план позбавити місцеві бюджети надходжень від ПДФО. Дуже хитро. Сьогодні нардепи проголосували за цю ідею у першому читанні. Невдовзі вже під повним контролем ФСБ ці кошти будуть витрачатися мільярдами на неіснуючу або непрацюючу зброю, виводитися в офшори. Що вже було і при Єрмаку беззаперечно буде.
При цьому Зеленський всупереч своїх конституційних обов'язків не пдписав і не заветував ухвалений Верховною Радою України півтора роки тому закон, який розробляв я у частині обов'язкового долучення органів місцевого самоврядування до фінансування заходів оборони.
Вважаю що треба йти шляхом не централізації грошових потоків в руках корумпованої державної верхівки, якій не має на сьогодні довіри. А зобов'язати органи місцевого самоврядування виділяти певну частину свого бюджету розвитку на оборону. Багата громада дасть більше, дотаційна менше. Встановити конкретну ставку. Але кошти мають направлятися напряму у військові частини як мінімум на рівень бригади і нижче. Щоб чиновники Міноборони не могли їх розкрасти.
Наприклад, можна передбачити, що місцеві ради, зокрема, під час дії правового режиму воєнного стану забезпечують фінансування заходів і матеріально-технічного забезпечення підрозділів сил оборони у розмірі не менше 30% надходжень бюджетів розвитку місцевих бюджетів. Бюджет розвитку - це кошти, які зазвичай йдуть на ремонти доріг, бруківку, капітальне будівництво тощо.
Цифра - це пропозиція. Можна і 50%. Тоді при складанні місцевих бюджетів кожна спроможна громада України не буде пограбована, але буде обов'язково сприяти перемозі!», - пропонує Купрій.