Нові правила захисту прав споживачів: за які порушення блокуватимуть інтернет-магазини

Надіслав: Margarita , дата: вт, 07/04/2023 - 07:10
інтернет-магазин

Урядовий законопроект №6134 про захист прав споживачів, який передали на підпис президенту, впроваджує нові правила гри.

На сьогодні законодавство містить великі прогалини, що не дозволяють належним чином захищати права покупців, пише "Фокус" з посиланням на коментар адвоката Дмитра Матвійчука.

За його словами, новий документ регулює онлайн-торгівлю. Так, обов'язковим стане надання повної інформації про продукцію та продавця. Відповідальність за неї нестиме електронний майданчик (маркетплейс). Якщо буде виявлено факт порушення, Держспоживслужба звернеться до провайдера інтернет-послуг з проханням обмежити доступ до сайту або його частини.

"Наприклад, інтернет-магазин Rozetka: далеко не у всіх продавців на цьому маркетплейсі є необхідна інформація, яка має бути згідно з новим законом. Це привід для блокування сайту або того розділу, де розміщено товар конкретного продавця", – зазначив юрист.

Це стосується також продавців, які здійснюють торгівельну діяльність через Instagram. Новий законопроект спрямований на запобігання шахрайським схемам, коли покупець не отримує товар після внесення передоплати.

Однак незрозуміло, як працюватимуть маркетплейси на кшталт Shafa, де на продаж може виставити товар будь-який українець. Але Матвійчук вважає, що й такі майданчики потраплятимуть під дію нового закону та будуть нести відповідальність.

Також законопроект передбачає запровадження електронних гарантійних документів. Покупці зможуть відремонтувати несправну техніку, навіть якщо її було придбано в інтернеті без надання паперового гарантійного талона.

Крім того, спори між продавцями та покупцями можна вирішувати поза судовим порядком за допомогою спеціальної комісії, якщо вартість послуг становить до 50 тис. грн. Якщо сторони не зможуть знайти рішення, тоді справа піде до суду.

З новою редакцією закону захищати права споживачів буде легше, вважає адвокат.

Нагадаємо, законопроект №6134 зареєстрували в парламенті ще у жовтні 2021 року. Перше читання документ пройшов у жовтні 2022 року. В цілому документ затвердили лише 10 червня 2023 року після низки доопрацювань.

Як зазначив голова фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев, у документі враховано всі сучасні реалії. Попередній закон, ухвалений у травні 1991 року, потребував системного оновлення та застосування найкращих практик у сфері захисту прав споживачів.