На Каметсталі продовжують реконструкцію

Надіслав: slavkin1 , дата: ср, 08/16/2023 - 16:28
каметсталь

На підприємстві планують відновити технічні характеристики споруди до проєктних значень.
Металургійний комбінат «Каметсталь» розпочав реконструкцію башти гасіння із відновленням технічних характеристик споруди до проєктних значень. Про це йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці підприємства.
Башта гасіння була побудована в 1988 році в комплексі будівництва коксової батареї КБ-1біс, її призначення – забезпечення процесу мокрого гасіння коксу. За період тривалої експлуатації у важкому середовищі залізобетонні конструкції втратили стійкість, що не гарантує безпеку персоналу та ефективність технологічного процесу.
На підприємстві розробили низку проєктних рішень, які передбачають спорудження нових залізобетонних стін товщиною 200 мм всередині башти. Своєю чергою, захист зовнішніх поверхонь забезпечується торкрет-бетоном. За допомогою 16 тис. арматурних стрижнів нові конструктиви зв’язуються з існуючими стінами та утворюють суцільну міцну конструкцію. В такий спосіб буде захищено 100% вертикальної поверхні башти загальною площею понад 3600 кв. м.
Виконавцем було обрано підрядну організацію, яка вже має успішний досвід виконання аналогічних робіт на інших підприємствах, роботи розпочали у червні поточного року.
Окрім відновлення споруди виконають заміну залізничного шляху гасильного вагону, встановлять новий зрошувальний пристрою та колектор подачі води на гасіння. Останній виконаний з гумових матеріалів, що дозволить збільшити міжремонтний період до 10 років.
За словами Сергія Ніколаєва, начальника технічного відділу об`єктів капітального будівництва, реконструкція великих промислових споруд завжди пов’язана із ризиками виникнення непередбачених питань та прийняттям додаткових проєктних рішень, що не оминуло і цей проєкт. Проте роботи з реконструкції башти гасіння КБ-1біс планують завершити в рамках погодженого графіка, та передати об’єкт в експлуатацію уже у поточному році.
Нагадаємо, що «Каметсталь» реалізує проєкти щодо зниження витрат палива у виплавці чавуну. З початку року спеціалісти комбінату знизили фактичні витрати умовного палива на понад 15 кг на тонну. Підприємство також покращує якість агломерату для стабілізації роботи доменних печей та підвищення якісних показників виробленого чавуну.