На Дніпропетровщині зібрали перший врожай ячменю та гороху

Надіслав: ilona , дата: вт, 07/04/2023 - 14:07
г

Вже у чотирьох районах області тривають жнива: Кам’янському, Криворізькому, Нікопольському та Дніпровському районах. Незабаром роботи стартують й в інших. Нині ж аграрії зібрали перший врожай ячменю та гороху з 500 га полів. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

«В області наразі один з найбільш відповідальних періодів – жнива. Відвідав наших хліборобів у полі. На собі спробував, як це – косити зерно комбайном. Агрономи натхненні першими результатами жнив. Кажуть, гарно вродив ячмінь. Дніпропетровщина буде з врожаєм. Бо в нас є неймовірні люди, які дбають про продовольчу безпеку. Люди, в яких руки пахнуть хлібом», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. 

Він додав, що аграрії працюють на полях із зерновими та зернобобовими. Вже зібрали перші 500 гектарів ячменю та гороху.

А загалом ці роботи охоплять понад 900 тис га. Також збиратимуть пшеницю, гречку, ріпак та просо. 

На одному із сільгосппідприємств у Дніпропетровському районі вже два дні молотять ячмінь. Він з усіх зернових дозріває найпершим.

Далі приблизно за тиждень коситимуть пшеницю.

«Важко, але працюємо. Всі в роботі. Аби зібрати врожай, у який вклали душу. Найбільше вирощуємо пшениці – 2 тис гектарів. Адже батьки вчили, що хліб – усьому голова. А ще в нас є соя, соняшник, кукурудза. Обсяги не зменшуємо, навіть попри війну», – сказав головний агроном Євген. 

Аграрій додає, погода сприяє жнивам. До того ж, працювати вони можуть цілодобово, незважаючи на комендантську годину.

Олег Миколайович за кермом комбайна 39-й рік. Запевняє, роботи завершать вчасно.

«І син мій також в полі зі мною працював. І онуки в кабіні комбайна у діда були. Нині техніка сучасна. Все можна налаштувати. Сиди кермуй та й усе, – розповів Олег Миколайович. – Зараз не до вихідних, відгулів та відпусток. Пора така гаряча. Ось усе зберемо й будемо відпочивати». 

За сприятливої погоди збирати ранні культури завершать до кінця липня.