У Дніпрі вивчають проєкт Держбюджету-2024

Надіслав: slavkin1 , дата: нд, 09/17/2023 - 09:44
бюджет

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук аналізує проєкт Державного бюджету України на 2024 рік. 
«Уряд ухвалив проєкт бюджету на наступний рік. Власні доходи загального фонду бюджету – 1 трлн 560 млрд грн, видатки загального фонду – 3 трлн 108 млрд грн.
Звісно ж, головний акцент – на обороні України. Для цього передбачено 1 трлн 685 млрд грн, що на 113 мільярдів більше, ніж у 2023-му. 
Видатки на соціальну сферу – 469 млрд грн.
Серед пріоритетів – і медична (202 млрд грн) та освітня (179 млрд грн) сфери.
Щодо курсу долара: у держбюджеті наступного року планується закласти курс на рівні 41,4 гривні. Враховуючи те, скільки разів змінювалась робоча версія макропрогнозу, зараз вгадати курс майже неможливо. В тому числі під час війни. Майже ніколи цей курс не співпадає з реальною ситуацією, він закладається під цифри бюджету.
Якщо рівень міжнародної фінансової допомоги буде меншим – курс буде вищим. Якщо підтримка залишитись на рівні цього року – курс буде стабільним.
Підвищення податків не передбачено.
Щодо дефіциту бюджету – необхідно буде 42,8 $млрд. Його покриватимуть ЄС (45%), США (30%), МВФ (13%), інші партнери (12%).
Аналізую закладені показники, суму дефіциту та те, що стосується обслуговування боргу і розумію – на нас чекає тотальна жорстка економія і напружена реформаторська робота Верховної Ради. 
Наші партнери вже неодноразово заявляли, що ретельно стежитимуть за тим, куди і як ми витрачатимемо кошти. Призначення Пенні Пріцкер спецпредставницею з питань економічного відновлення України – ще один тому доказ. 
Тож нам даватимуть гроші, а держава має впоратись з:
Продовженням судової реформи;
Реформою Конституційного суду;
Подальшим посиленням боротьби з корупцією;
Боротьбою з відмиванням коштів;
Втіленням антиолігархічного закону;
Забезпеченням прав нацменшин.
Україна повинна виконати всі зобовʼязання, щоб вступити до ЄС та мати підтримку партнерів. Тепер слово за українськими законодавцями, які мають ухвалити бюджет. 
На підставі його показників ОВА розробить проєкт обласного бюджету, який буде затверджуватись на сесії обласної ради. 
Пізніше народним депутатам потрібно буде зосередитись на розробці та прийнятті необхідних законів, які наблизять Україну до розвинутих держав. 
Певен, що ми впораємось», - пише Лукашук у соцмережах.
Цікаво, що пан Лукашук ані слова не сказав про намір центральної влади вилучити з місцевих бюджетів кошти від ПДФО, що просто знекровить місцеві громади. Чи він дійсно згоден з таким наміром, чи як член партії «Слуга народу» не може сказати слова проти?