Дніпровський олігарх сидить ні за що?

Надіслав: slavkin1 , дата: пт, 01/26/2024 - 13:22
беня

Український бізнесмен Ігор Коломойський майже п'ять місяців знаходиться в СІЗО, і тепер виявляється, що звинувачувати його нема за що. Через це Україна може потрапити під приціл європейських судів.
Таку думку висловив український політтехнолог Олексій Голобуцький. Він пояснив, що десятки детективів БЕБ з вересня збирали "доказову базу" на базі виписки з рахунку Коломойського та п'яти допитів. Про це пише УНІАН.
"Коломойський зараз сидить, бо взяв гроші з одного свого рахунку, поклав на інший, а тоді повернув на перший. Обвинувачення: нічого він не повертав, зникли як вранішній туман майже 6 мільярдів готівки. І от в понеділок БЕБ представило врешті "аналітичний продукт", на підставі якого клепалась вся справа. Який твердить буквально наступне: "Експерти БЕБ встановили, що Коломойський брав гроші, тоді повернув гроші, суми взятих грошей повністю збігаються з сумами внесених грошей". Тобто, не пропадало ні 6, ні 1 мільярд готівки, ні хоч безготівкова гривня, скільки було - рівно стільки стало", - підкреслює Голобуцький.
За його словами, за ці чотири місяці витратити десятки мільйонів на утримання натовпу детективів та прокурорів.
"І все це для того, щоб тепер було офіційно зафіксовано в суді, що обвинувачувати нема в чому. Та твою ж розвісисту клюкву... Ви уявляєте, що з державою Україна (а відповідачем буде не армія дорого оплачуваних детективів і прокурорів, а саме держава Україна) за отаке зробить будь-який європейський суд? А тепер додайте цілком очікувані позови за неймовірні моральні й фізичні страждання громадянина Коломойського в СІЗО з 2 вересня і дотепер за повної відсутності обвинувачень і кришталевої чесності фігуранта справи... Нас розіпнуть. І заплюють. І я не знаю що ще", - резюмував політтехнолог.
Нагадаємо, у вересні 2023 року Коломойському повідомили про підозру за двома статтями. Йому інкримінують шахрайство та легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом. Під час розгляду справи суд обрав Коломойському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю застави в 509 млн грн (потім розмір застави було збільшено до 3,9 мільярда гривень).
6 жовтня Київський апеляційний суд відмовив адвокатам Коломойського, які просили зменшити розмір застави до початкового рівня.
21 жовтня Олександр Лисак повідомив, що під час перебування в ізоляторі тимчасового тримання Коломойський "має серйозні проблеми" з доступом до медичної допомоги. 
Потім колегія суддів Київського апеляційного суду 16 листопада зменшила суму застави для бізнесмена Ігоря Коломойського на 891 мільйон гривень.
21 грудня Київський апеляційний суд розглядав оскарження ухвали слідчого судді Шевченківського райсуду про продовження строку утримання Коломойського під вартою. Суд залишив бізнесмена під вартою до 26 січня, але зменшив йому заставу приблизно на 300 млн грн.
22 січня Шевченківський райсуд міста Києва продовжив термін тримання Коломойського під вартою.