В Україні повернулися довоєнні податки: майже 55 тис. бізнесів втратили пільги

Надіслав: Margarita , дата: ср, 08/02/2023 - 06:54
податки

1 серпня набув чинності закон №3219-IX (законопроект №8401) про особливості оподаткування у період дії воєнного стану. Документ повертає довоєнні податки і перевірки бізнесу.

Закон, підписання якого парламенту вдалося розблокувати 13 липня, скасовує 2% єдиного податку. Платник зможе подати заяву про перехід на інший податок або його автоматично переведуть на систему, де він був до війни. А новий бізнес буде переведено на третю групу зі ставкою 3%.

За даними сервісу "Опендатабот", 54896 українських компаній користувалися пільговим оподаткуванням станом на останній день липня. Зрештою з 1 серпня податкову пільгу буде припинено, а компанії та ФОПи будуть переведені на ту групу і ставку, з якої перейшли на 2%.

Для бізнесу є ризики повернення ФОП-партнерів на другу групу або переходу на загальну систему оподаткування компаній, створених під час дії пільг. Щоб не піддаватися штрафам і додатковим податковим зобов'язанням, слід перевіряти групу єдиного податку всіх контрагентів. Реєстр доступний у кабінеті Держподаткової.

Також з 1 серпня відновлюються перевірки для підакцизних товарів, грального бізнесу і фінансових послуг. Для вищезазначених бізнесів повернуть всі види можливих перевірок.

Ще одна зміна за вказаним законом – повернення штрафів і пені для всіх бізнесів за ЄСВ-порушення.

Такі зміни були важливою умовою угоди з МВФ.