Нові правила листування між платниками податків і органами податкової служби

Надіслав: slavkin1 , дата: чт, 06/01/2023 - 09:27
Ворон

10 травня цього року Головне управління Державної податкової служби (ДПС) у Сумській області на своєму офіційному веб-сайті (https://sumy.tax.gov.ua) опублікувало повідомлення-роз’яснення щодо введення нових правил листування між платниками податків і органами ДПСв електронній формі. Розповімо про це більш детально.

До Податкового кодексу України внесені зміни

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що Законом Українивід 20.03.2023 № 2970-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» передбачено низку змін до Податкового кодексу України (ПКУ). Зокрема, у новій редакції викладенопункт 42.4 статті 42 ПКУ, який регулює порядок та умови листування платників податків з органами ДПС в електронній формі. 

Про листування з контролюючим органом в електронній формі

Платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Для осіб, які є фінансовими агентами, листування з контролюючим органом в електронній формі є обов’язковим у випадках, визначених ПКУ.
Листування контролюючих органів з зазначеними платниками, які подали заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет, а також з фінансовими агентами у випадках, визначених ПКУ, здійснюється засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» шляхом надіслання документа в електронний кабінет з одночасним надісланням платнику податків на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет.

Про вручення електронного документу від податкової 

Документ, надісланий контролюючим органом в електронний кабінет, вважається врученим платнику податків або фінансовому агенту, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» та є доступним в електронному кабінеті.
Датою вручення платнику податків або фінансовому агенту документа є дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що відправляється з електронного кабінету автоматично та свідчить про дату та час доставки документа платнику податків/фінансовому агенту. У разі якщо доставка документа відбулася після 18-ої години, датою вручення документа платнику податків/фінансовому агенту вважається наступний робочий день. Якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, датою вручення документа платнику податків/фінансовому агенту вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Про заяву щодо відмови отримувати документи через електронний кабінет

Платник податків (крім фінансового агента у частині листування з контролюючим органом з питань, визначених статтею 39-3 ПКУ) один раз протягом року може надіслати до контролюючого органу через електронний кабінет заяву про відмову отримувати документи через електронний кабінет. Датою завершення листування платника податків через електронний кабінет є дата, зазначена у квитанції про доставку контролюючому органу заяви про відмову отримувати документи через електронний кабінет.

Ігор Ворон, юрист.