Уряд затвердив законопроєкт про екологічний аудит: що в документі

Опубликовано slavkin - сб, 11/27/2021 - 07:16
Лукашов

Кабінет міністрів України під час чергового засідання затвердив проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту». Документ містить пропозиції, що вніс голова екологічної комісія Кам’янського Олександр Лукашов спільно з громадськістю.
Законопроєкт покликаний осучаснити процедуру екологічного аудиту. Зокрема правки, що надала громада Кам’янського, мають на меті позбавити недобросовісних власників підприємств можливості обмежувати або зривати його проведення. Ще одним важливим документу аспектом є прозорість результатів екологічного аудиту та його доступність для громадськості. 
«Цей важливий законопроєкт став ще на крок ближче до втілення в життя. Важка екологічна ситуація в Кам’янському та її негативний вплив на життя та здоров’я мешканців вимагають якомога скорішого його ухвалення. У червні Міндовкілля врахувало ініціативи, які я надав спільно з громадською організацією «Чисте повітря України». Тепер слово за парламентом», - сказав Олександр Лукашов.
Зокрема  проєкт закону містить законодавче закріплення аудиту громад, селищ та міст. Також під аудит офіційно підпадатимуть окремі природні об’єкти – заповідники, водні басейни та інші. Здійснення екоаудиту міста дозволить встановити фактичні, а не декларативні, показники рівня впливу на навколишнє середовище забруднювачами. В разі виявлення порушень природоохоронного законодавства – ініціювати притягнення до відповідальності. 
Також увійшли правки, щодо процедури  укладення договорів на проведення обов’язкового екологічного аудиту. Поточна редакція передбачає обов‘язкове погодження такого договору з керівником (власником) об‘єкта аудиту, але не регламентує процедуру, строки та порядок його проведення. Ухвалені зміни передбачають лише повідомлення про укладений між замовником та безпосереднім виконавцем договору. 
«Не всі власники або керівники хочуть, щоб їх підприємство проходило аудит. Тому вони користувались недосконалістю законодавства і не погоджували його проведення. Нова редакція Закону дозволить просто проінформувати топ-менеджмент об’єкту про те, що екологічний аудит відбудеться. Якщо коротше – ставити перед фактом. Це унеможливить потенційні зловживання своїми правами керівників об‘єктів обов‘язкового аудиту, дозволить уникнути порушень законодавства у сфері публічних закупівель», - підкреслив голова екологічної комісії Кам’янського Олександр Лукашов. 
Також передбачається оновлення процедури відводу виконавця екологічного аудиту. Поточна редакція Закону дає можливість керівнику або власнику підприємства заявити відвід без жодного обґрунтування і не передбачає строків, порядку та мотивів для такого відводу. До нового проєкту Закону включили норму, яка визначатиме чітку підставу для заявлення відводу - обґрунтовану особисту зацікавленість виконавця екологічного аудиту в результатах перевірки. 
Результати екоаудиту мають оприлюднювати на сайті його замовника таМінприроди.Замовниками можуть бути заінтересовані органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування. Олександр Лукашов наголосив: така норма стане обов’язковою для виконання. 
«І громадськість, і відповідні органи, і представники влади зможуть у вільному доступі ознайомитись із результатами аудиту. Мешканці громади мають знати про показники, що описують реальний вплив промислових підприємств на їх життя. Очікуючи підтримки суспільства, необхідно дотримуватись політики відкритості по відношенню до нього», - додав він. 
Після затвердження Урядом законопроєкт надійде до Верховної Ради. Після розгляду у  комітетах документ включать до порядку денного.