У Кам’янському відбувся чемпіонат Дніпропетровщини з шашок-100

Надіслав: slavkin1 , дата: пн, 07/24/2023 - 20:35
шашки

Змагання, які зібрали майже 30 спортсменів з нашого міста та Дніпра, тривали протягом трьох днів та відбулися на базі КЗ «Ліцей №40» КМР. Чемпіонами області серед чоловіків став майстер спорту Микола Прокопенко, серед жінок – гросмейстер Олена Коротка.
Підготовка до проведення турніру тривала доволі довго. На рівні регіону було досить важко знайти місце, яке б відповідало всім вимогам під час військового стану. Потрібно розуміти, що сьогодні провести офіційний турнір рівня чемпіонату області та вище є досить важкою організаційною задачею. Для реалізації подібних завдань має бути задіяна велика кількість державних органів та організацій.
Тим не менш, завдяки зусиллям обласної (президент – Є.Уріх, віце-президент – А.Панченко) та місцевої (президент – І.Губарєв) федерацій шашок, які готували документацію, допомозі директора ліцею №40 А.Зєбзєєвої, яка надала необхідне приміщення із сертифікованим бомбосховищем, взаємодії керівників департаменту молодьспорту Дніпропетровської ОДА О.Пшеничникова і управління молодьспорту КМР Е.Коряка із військовими адміністраціями району (начальник – О.Гапіч) й області (голова – С.Лисак) та багатьох помічників вище вказаних державних органів та організацій, офіційне місце проведення було погоджено.
В турнірі серед чоловіків зі старту лідерство захопив майстер спорту Микола Прокопенко з Дніпра. У перших чотирьох турах він несподівано набрав максимум очок – 8 з 8! Призупинити чемпіонську ходу дніпрянина вдалося кам’янській молоді. Нічия з лідером майстра спорту Андрія Блохи (тр. І.Губарєв) у 5-му турі та перемога першорозрядника Андрія Махоніна (тр. О.Коротка) у 6-му дозволили повернути інтригу в турнір. Тепер доля чемпіонства мала вирішуватися в останньому, 7-му турі. Протистояння двох тренерів, двох майстрів спорту Миколи Прокопенка (ДЮСШ №9) та Ігоря Губарєва (ДЮСШ №2) принесло перемогу гостю Кам’янського. Саме ця звитяга Прокопенка дозволила Дніпру завоювати золоту медаль. На перше місце не безпідставно розраховував і цьогорічний чемпіон Європи Андрій Блоха. Проте нічия із «грозою авторитетів» цього чемпіонату Махоніним принесла йому тільки «бронзу».
А друге місце без перебільшення «вигриз» ще один талановитий та непоступливий вундеркінд – майстер спорту Олександр Шнейдер (тр. І.Губарєв). Не дивлячись на поразку від лідера, цей роботяга продовжив збирати очки. Вигравши в останньому турі у свого візаві, Сашко набрав таку ж кількість пунктів – 10, як і Блоха. Для визначення призерів головному арбітрові чемпіонату Дніпропетровської області з шашок-100, судді національної категорії Віталію Попрузі довелося вдатися до підрахунку додаткових показників. Кращими вони виявилися у Олександра Шнейдера – в нього «срібло». Андрій Блоха посів третю позицію.
З першого туру кипіла запекла боротьба за медалі і в чемпіонаті серед жінок. Треба було бачити радість юної першорозрядниці Марії Діденко (тр. І.Губарєв), яка зіграла внічию з досвідченою майстринею свої справи Вірою Попругою (тр. А.Панченко). Ця нічия 12-річної спортсменки продемонструвала її настрій боротися за медаль дорослого чемпіонату області. І, забігаючи наперед, це майже вдалося.
Доля чемпіонського титулу та призових місць, виходячи з поточного турнірного положення жінок, по суті розігруваласяу 4-му турі. На цьому етапі результат чемпіонства вирішувався в очному протистоянні між найбільш титулованою спортсменкою Дніпропетровщини, чемпіонки світу,гросмейстером Оленою Короткою та цьогорічною чемпіонкою Європи серед молоді, майстром спорту Вірою Попругою. Протягом року обидві спортсменки на міжнародній арені демонструють доволі високий рівень майстерності, тому багатьом було дуже цікаво спостерігати за перебігом їхньої гри. Перемогу, а з нею і черговий чемпіонський титул, за тур до фінішу виборола гросмейстер О.Коротка. В.Попруга ж своєю поразкою дозволила юним конкуренткам наздогнати себе.
Не менш важливими були результати і в інших партіях цього туру. Перемоги місцевих першорозрядниць Анастасії Губарєвої (тр. І.Губарєв)та Аріни Федорченко (тр. Д.Савінський), а також поразка кам’янчанки Віри Попруги, яка зараз представляєДніпро, призвели за підсумками 4-х раундів до однакової кількості набраних очок – по 5 – одразу у трьох шашкісток. Тому, як і у чоловіків, долю розподілу призових місць визначав останній тур.
Поразка Федорченко від Короткої лишила Аріну шансів поборотися за призове місце. Тепер лише результат партії Попруга – Губарєва визначав хто стане срібним призером, а хто бронзовим. Перемогла Віра, тому друге місце було за Дніпром. Анастасія – на третьому місці.
Підсумкове положення. Чоловіки
1. Прокопенко Микола    (мс, м. Дніпро, ДЮСШ №9) – 11 з 14 очок
2. Шнейдер Олександр    (мс, м. Кам'янське, ДЮСШ №2) – 10
3. Блоха Андрій (мс, м. Кам’янське, ДЮСШ №2) – 10
Підсумкове положення. Жінки
1. Коротка Олена (гр., м. Кам'янське) – 10 з 10 очок
2. Попруга Віра (мс, м. Дніпро, ДЮСШ №9) – 7
3. Губарєва Анастасія (1 розряд, м. Кам'янське, ДЮСШ №2) – 5.