Хто може отримати відстрочку від мобілізації з 18 травня

Надіслав: Александр Бугаев , дата: вт, 05/07/2024 - 11:05
війна

Вже 18 травня в Україні набуде чинності новий закон про мобілізацію, який передбачає низку змін, зокрема посилення покарання для ухилянтів. Тепер за ігнорування повістки суми штрафів можуть сягати десятків тисяч гривень. Крім того, як і раніше за ухилення від мобілізації передбачено не лише адміністративну, а й кримінальну відповідальність. 

OBOZ.UA з'ясував, хто може отримати відстрочку від мобілізації з 18 травня і яке покарання загрожує ухилянтам.

Законодавство передбачає, що право на відстрочку можуть отримати заброньовані працівники підприємства, особи з інвалідністю та люди, яких військово-лікарська комісія визнала непридатними для проходження військової служби.

Також звільнення від мобілізації передбачено для багатодітних батьків за винятком боржників за аліментами, для батьків-одинаків, батьків та опікунів дітей з інвалідністю, сиріт до 18 років, а також тих, хто зайнятий постійним доглядом за дружиною, дитиною, батьком чи матір'ю.

Водночас, варто зазначити, що новий закон суттєво скоротив перелік категорій громадян, які можуть оформити постійний догляд за родичем. Тепер зробити це і отримати відстрочку дозволять лише члену сім'ї першого ступеня (подружжя, дітей і т.д.). Якщо немає найближчих родичів, то дозволяється оформити догляд члену сім'ї другого ступеня.

Крім того, відстрочку від мобілізації, як і раніше, отримають керівники міністерств, народні депутати, дипломати, судді та ціла низка інших державних службовців.

Новий закон про мобілізацію зберіг право на відстрочку до студентів денної чи дуальної форми навчання. Проте з'явилася обов'язково умова – рівень освіти має бути вищим раніше здобутого.

Мобілізації також не підлягають українці, чиї близькі родичі загинули чи зникли безвісти, виконуючи завдання в АТО чи під час повномасштабної агресії Росії.

Що стосується покарання для ухилянтів, то його значно посилили. Тепер за відмову від повістки чи неявку до територіального центру комплектування можна отримати великий штраф.

У мирний час українців пропонується штрафувати на суму від 5100 до 8500 гривень, і від 17 000 до 34 000 гривень, якщо йдеться про посадових та юридичних осіб.

У воєнний час штрафи суттєво вищі. За відмову від повістки або неявку в ТЦК та СП для пересічних громадян передбачено штраф від 17 до 25 тис. гривень, а для посадових та юридичних осіб – від 34 до 59 тис. гривень.