В музеї Кам'янського відкрилася виставка «Світ Божий як Великдень»

Надіслав: ilona , дата: чт, 05/02/2024 - 18:23
в

В музеї історії міста відкрилася ХХІІІ Всеукранська виставіка декоративно-ужиткового «Світ Божий як Великдень…».  Без перебільшення, це велика мистецька подія національного масштабу. Адже традиційна Великодня виставка, на якій представлені роботи митців з усіх регіонів, щороку проводиться Національною спілкою художників України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики в різних містах держави. За честь приймати її конкурують міста-мільйонники й визнані культурні центри.

На відкриття виставки, що відбулось 26 квітня, завітала делегація НСХУ, очолювана її головою, заслуженим художником України Костянтином Чернявським. Разом з ним приїхали Володимир Балабердін, голова секції декоративно-ужиткового мистецтва НСХУ, мисткині Тамара Чернявська й ОленаТелятник, а також голова Дніпровського осередку НСХУ Андрій Пікуш. Перед відкриттям експозиції діячі спілки, котрі активно займаються волонтерством, втілюють методи арт-терапії у програми лікування поранених бійців, відвідали місцеві реабілітаційні центри й подарували їм картини Олени Телятник та Лілії Фесівської.

Під час відкриття виставки гості розповіли про цей та інші напрями діяльності НСХУ, подякували адміністрації музею й керівництву міста за сприяння в організації експозиції. Костянтин Чернявський вручив почесні грамоти працівникам музею, котрі брали участь в цьому процесі, директорка музею Наталія Буланова нагороджена медаллю НСХУ «За творчі здобутки».

Виставка «Світ Божий як Великдень», дійсно, вражає відповідністю найвищим мистецьким стандартам. На ній представлені роботи сорока митців з різних регіонів України, виконані у різноманітних техніках та жанрах. Це живопис і графіка, скульптура й петриківський розпис, витинанки й писанки, рушники й гобелени тощо. Всі твори – як пронизані прадавніми архетипами Світового Дерева Життя, так і модерними експериментальними візіями, – об’єднані Великодневим лейтмотивом, в якому гармонійним акордом звучать ноти радості, свята, очікування дива, віри в торжество справедливості, неминучість Відродження України, її Перемоги над підступним ворогом.

Виставка експонуватиметься в музеї до кінця травня, й вона, поза сумнівом, варта уваги всіх, хто не байдужий до прекрасного.