Власники автомобілів будуть по-новому платити за них податки

Надіслав: Александр Бугаев , дата: ср, 03/06/2024 - 16:47
податки

В Україні в 2024-му через зростання мінімальної зарплати оподаткуванню підлягають машини вартістю від 2,66 млн грн і вище. 

Про це повідомляє OBOZ.UA.

До великої війни (на 2021 рік) в Україні було офіційно зареєстровано 10,2 млн транспортних засобів, із яких 8,8 млн – легкові автомобілі. При тому було надіслано 7,5 тис. податкових повідомлень-рішень за 2023 рік, таким чином транспортний податок нараховується менш ніж на відсоток зареєстрованих у країні легковиків – точніше 0,09%.

Як повідомляє "Мінфін", фактичні ж збори за ним хоча й помітно зросли (у 2023 році відразу на 55% – до 160,5 млн грн), проте, поступаються показникам до повномасштабного вторгнення. ДПС надала таку динаміку надходжень з транспортного податку:

1 січня 2024 року – 160,5 млн грн;
1 січня 2023 року – 103,5 млн грн;
1 січня 2022 року – 158,4 млн грн;
1 січня 2021 року – 202,8 млн грн;
1 січня 2020 року – 270 млн грн.

Податок сплачується не лише приватними власниками, а й юридичними особами, якщо авто зареєстроване на підприємство. Інший момент: враховується саме рік випуску машини, а не час її використання. Визначити рік випуску допоможуть супровідні документи на купівлю. Якщо дата не підтверджується в них, то її можна з'ясувати за номером кузова (VIN-коду).

Список авто для транспортного податку змінюється щороку. Як пояснили у Міністерстві економіки, він складається на основі даних ДП "Держзовнішінформ" за цінами на нові авто.Податкові органи намагаються збільшити збори за транспортним податком, який сплачують власники елітних авто (вартістю від 2,66 млн грн). Проте, виходить у них не дуже. За останній рік кількість податкових повідомлень, що розсилаються, підвищилася відразу в 5,5 разів, фактичні ж збори зросли непропорційно. Якщо порівнювати з періодом до повномасштабного вторгнення, то очевидним є скорочення надходжень.

Далеко не всі власники дорогих машин погоджуються сплачувати з них податки та заперечують податкові повідомлення-рішення в суді. Автовласники позиваються до податківців найчастіше через те, що їхні марки авто відсутні в списках Мінекономіки, або через некоректне застосування критеріїв, наприклад, за обсягом двигунів.

"До 2022 року у своїх списках автомобілів Міністерство економіки вказувало обсяг двигуна, округляючи цифру. Деякі платники податків користувалися цим та оскаржували податкові повідомлення-рішення ДПС на підставі того факту, що їхній автомобіль не був у списку. Прикладом є справа 2020 року, де власник Audi Q7 виграв суд у податківців. Він аргументував неправомірність винесеного податкового повідомлення-рішення тим, що об'єм двигуна його авто не 3, а 2,995 літра, і на цьому аргументі зміг відбитися від податку", – розповів адвокат Василь Андрусяк.