Що варто знати про третю платіжку за газ

Надіслав: Александр Бугаев , дата: чт, 03/07/2024 - 18:13
газ

В Україні запровадили платіжку за техобслуговування (ТО) газової труби усередині багатоквартирного будинку. Плата за роботу ТО нараховуватиметься раз на 3 або 5 років і на рік проведення ТО, а не щомісяця.

Про це повідомляє видання "Газправда".

Наприкінці 2023 року Міненерго та НКРЕКП врегулювали всі бюрократичні перепони, зокрема, затвердивши граничні тарифи та типовий договір на технічне обслуговування саме мереж спільної власності в багатоповерхівках.

Тож з 2024 року в Україні мають поступово відновити ТО газових мереж та обладнання, встановлених у місцях загального користування за новими правилами.

Відтепер усі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали чинних індивідуальних чи колективного договорів, автоматично приєднались до типового договору з місцевим оператором газорозподільних мереж (філією Газмережі або міськ- чи облгазом). Цей договір не потребує двостороннього підписання, оскільки така угода є типовою та публічною.

Оператори газорозподільних мереж оприлюднили орієнтовний розмір так званої "третьої платіжки" та графіки проведення ТО в кожному будинку. Знайти власну адресу ви можете на сайті свого оператора ГРМ. Оприлюднені на сьогодні ціни за ТО є орієнтовними. Остаточна вартість робіт буде уточнена після їх фактичного проведення та складання технічного паспорта.

Фінальна вартість ТО мереж спільної власності залежатиме від регіону, конкретного будинку, кількості квартир у ньому, а також технічних особливостей мереж. Але, на щастя, йдеться не про космічні суми. Наприклад, у Київській області разовий орієнтовний середній платіж за таке ТО з квартири становитиме 320 грн. Важливо: це не на місяць, а на 3 чи навіть 5 років.

Адже періодичність проведення ТО мереж багатоповерхівки залежить від їхнього віку. Зокрема, внутрішньобудинкові системи, строк експлуатації яких не перевищує 25 років, мають обслуговуватись один раз на п’ять років. Якщо ж їм понад 25 років – раз на три роки.