Кам'янчан штрафуватимуть за несплату податку на нерухомість

Надіслав: Margarita , дата: вт, 09/12/2023 - 07:32
нерухомість

Українці мали до 1 вересня сплатити податки за квартири та будинки, якщо площа їхньої нерухомості більша за "норму". Ті, хто отримав квитанції і не сплатили податок, зобов'язані заплатити штраф, повідомили в Державній податковій службі.

Головне:

  • Якщо ви повинні платити штраф, але вам не надійшла квитанція, ви можете не платити. Проте податок може бути нарахований у період до 1095 днів. Тобто, можливо, вам доведеться заплатити більше наступного року.
  • Податок нараховується лише на "зайву" площу. Місцева влада має право збільшити "норму", але найчастіше це не робить, оскільки зібрані кошти надходять до бюджету. "Норма" складає:
  1. 60 квадратів для квартири – за кожний наступний квадратний метр потрібно сплачувати податок;
  2. 120 квадратів для будинку – за кожний наступний квадратний метр потрібно сплачувати податок;
  3. 180 квадратів, якщо є будинок та квартира – за кожний наступний квадратний метр потрібно платити.
  • Розмір податку становить до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. Минулого року мінімалка була у розмірі 6700 грн (і не змінилася досі). Таким чином, максимальна сума податку на зайву площу становить 100,5 грн за квадратний метр. Як йдеться у роз'ясненні ДПС, не потрібно сплачувати податок за нерухомість, яка перебуває в окупації чи зоні бойових дій. Отримавши повідомлення про нарахування податку нерухомість, громадянин зобов'язаний заплатити його протягом двох місяців.
  • Розмір штрафу залежить від того, скільки затримали платіж. Так, при затримці до 30 календарних днів включно штраф складатиме до 5% від суми нарахованого податку; затримка понад 30 календарних днів – 10%.