Каметсталь відзначає ювілей прокатного стана 400/200

Надіслав: elena , дата: пн, 04/29/2024 - 15:11
производство

Провідний прокатний стан Каметсталі сягнув першого десятиліття своєї історії. Колектив прокатників у ювілейний рік продовжує свій впевнений шлях реалізації програми виробництва, розширення сортаменту та підвищення ефективності роботи цеху. 

Введення в експлуатацію стана 400/200 для підприємства, без перебільшень, стало кроком у прокатні технології XXI століття. Саме у квітні 2014 року на стані була проведена перша пробна прокатка з круглої заготовки діаметром 40 міліметрів. З цього моменту в межах пусконалагоджувального процесу, разом з європейськими спеціалістами, які виконували шеф-наладку обладнання, почалося планомірне освоєння прокату. У травні на технологічній лінії-200 було отримано першу партію катанки круглого перетину в бунтах.  

метал

Водночас на технологічній лінії-400 продовжувалися монтажні та налагоджувальні роботи. Та вже через місяць була проведена пробна прокатка кутика-50 на сортовій лінії, згодом розпочалося освоєння арматурного прокату на зліттинговій лінії. Увесь цей час ключова увага приділялася підготовці технологічного персоналу, проводилося теоретичне навчання в аудиторіях та практичне – безпосередньо на стані, який на той час був єдиним в Україні. 

У перший рік роботи основні зусилля колектив прокатників зосередив на максимальному освоєнні можливостей стана за сортаментом – щомісяця освоювали чотири-п’ять, а то й шість нових профілерозмірів.  

Подальші кроки з модернізації були спрямовані, насамперед, на отримання стійкого профілю: для підвищення стабільності геометричних параметрів вносилися часткові зміни в технології калібрування, технологічні інструкції були адаптовані до роботи в умовах діючого стана. Також згодом досягли уніфікації змінних елементів устаткування на клітях і потоковій лінії стана, що дозволило знизити втрати через простої обладнання на перевалку під час переходу з профілерозміру на профілерозмір. 

метал 

За 10 років роботи на стані 400/200 Каметсталі освоєно 119 профілерозмірів прокату, вироблено і відвантажено споживачам майже 5 млн тонн продукції, в тому числі понад 2,6 млн тонн катанки та понад 2,2 млн тонн сортового та арматурного прокату. 

Сьогодення сортопрокатної дільниці прокатного цеху – це стабільна робота, системне розширення сортаменту і підвищення ефективності виробництва навіть у складних умовах воєнного часу. Серед найбільш затребуваної продукції, яка користується підвищеним попитом як в Україні, так і за кордоном, – катанка діаметром від 5,5 до 12 мм, круги діаметром 25, 30, 40 мм, кутики, швелер, арматурний прокат діаметром від 8 до 36 мм. Від початку року прокатники вже відвантажили майже 160 тисяч тонн своєї продукції вітчизняним і зарубіжним споживачам. 

мужчина

Роман Лінченко, заступник начальника прокатного цеху на дільниці стана 400/200: 

– Найважливіші цілі нашого колективу – виконання виробничої програми і підвищення операційної ефективності, насамперед, за рахунок зменшення витрат енергоресурсів. Серед найактуальніших заходів, зокрема, коригування режимних карт нагріву заготовки, виконані під час капітального ремонту нагрівальної печі наприкінці 2023 року. Це дозволяє нам збільшити годинну продуктивність на зліттинг-лінії, водночас зменшуючи споживання природного газу, отримуючи у підсумку зниження питомої витрати газу на тонну продукції. 

Також ми активно працюємо над освоєнням виробництва арматурних профілів класу А800 – із поліпшеними механічними властивостями за рахунок термозміцнення. Завдяки технологічним можливостям стана маємо у цьому напрямі певні перспективи для виробництва більш маржинальної продукції, не збільшуючи витрати на безперервнолиту заготовку. Наші спеціалісти вже виконали дослідну прокатку партії арматури найбільш затребуваних діаметрів, підібрали оптимальний режим термозміцнення і отримали перші позитивні лабораторні висновки.  

Колектив прокатників – це ефективна команда, кожен учасник якої, чи то вальцювальник, чи оператор стана, чи машиніст крана, чи ремонтник, – висококласний професіонал з універсальними знаннями та навичками, який вправно виконує важливі завдання на кожній технологічній лінії сучасного стана 400/200, досконало володіє специфікою виробництва та не зупиняється на шляху опанування нових знань та компетенцій завдяки навчальним програмам, які діють на Каметсталі. 

мужчина

Олександр Олійник, головний прокатник Каметсталі: 

– Сьогодні стан 400/200 вийшов на позиції провідного прокатного стана підприємства із середньомісячним виробництвом 52 тисячі тонн прокату – продукції, яка приносить прибуток комбінату та дозволяє утримувати впевнені позиції на внутрішньому та світовому ринку. За десять років пройдений чималий шлях розвитку, вдосконалення, модернізації, підвищення продуктивності, зниження витрат на виробництво прокату. Кожен, хто працює на цьому швидкісному та високотехнологічному стані, навчився протистояти викликам часу завдяки своєму професіоналізму, вмінню працювати в команді і свідомому бажанню не зупинятися на шляху здобуття нових знань, вдосконалення технологій, освоєння нової продукції. У цьому колектив прокатного цеху єдиний, адже тільки спільними зусиллями, попри технічні, фінансові та кадрові складнощі воєнного часу, вирішуємо важливі завдання на кожній дільниці, зокрема й на сортопрокатній. Тому я радий привітати з першим ювілеєм стана 400/200 весь дружний колектив прокатників. 

В нашого ефективного ювіляра – чималий потенціал, дільниця має можливості для реконструкції, внаслідок якої підприємство може отримати два самостійних високопродуктивних прокатних стана – 400 і 200, які зможуть виробляти до мільйона тонн готового прокату на рік. І я щиро бажаю усім нам і нашому комбінату якнайшвидшого мирного розвитку, який дозволить нам реалізувати наші найсміливіші сподівання і плани.