Стало відомо, скільки будуть платити українці за розмитнення авто з ЄС

Надіслав: Александр Бугаев , дата: вт, 04/23/2024 - 10:46
мито

Вартість розмитнення авто з ЄС в 2024-му не змінилась. Мито на авто становить 10% від її заявленої вартості. Для електрокарів мито складає 0%. ПДВ становить 20% від суми вартості авто, мита та акцизного податку.

Про це повідомляє OBOZ.

Розрахунок акцизного податку зараз відбувається за формулою, йдеться в повідомленні Державної митної служби. Так:

•    (Ставка)* (Об'єм двигуна в см3 / 1000)* (Кількість повних років авто)

Ставка залежить від типу двигуна. Для бензинових 50 євро, для дизельних – 75 євро. Наприклад, якщо 10-річний автомобіль з бензиновим двигуном об'ємом 1500 куб.см коштує 5 тис. євро, то його вартість із розмитненням складе 7230 євро. Так, ввезне мито - 275 євро, акцизне мито – 750 євро, ПДВ - 1205 євро. За таке ж авто на дизелі треба заплатити 7680 євро (акцизне мито зросте до 1125 євро, а ПДВ - до 1280 євро). 

Середній вік ввезених автівок збільшився до 12,3 року, адже частіше купують автівки вартістю $1 -2 тис. За даними Інституту дослідження авторинку, найбільше автомобілів в Україну завозять зі США та країн ЄС.

Правила розмитнення авто хочуть змінити 

Нові правила розмитнення прописано у проєкті закону №10380. Його 1 лютого підтримав Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики, повідомив голова комітету Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Але поки що це тільки проєкт. 

Очікується, що в результаті цього українці зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок Дія, а бізнес – через вебпортал Дія.

При цьому, за словами Гетманцева, у разі введення нової моделі ліквідуються схеми:

•    вказівки неіснуючих пошкоджень та несправностей легкового автомобіля;
•    зміни модифікації легкового автомобіля;
•    підробки договорів купівлі-продажу легкового автомобіля (купчих, інвойсів);
•    зміна показників одометра (штучне збільшення або зменшення пробігу легкового автомобіля).